Ernst Kuipers en Diederik Gommers

jan 11, 2022 | Democratie in Balans

De openlijk verborgen agenda van Ernst Kuipers en Diederik Gommers.

U kent ze vast wel; Ernst Kuipers en Diederik Gommers.

Heeft u ook een idee welk verhaal ze de afgelopen 2 jaar hebben verteld? ‘Ja’, zegt u, ‘dat weet ik, Covid-19.’ Lees dan toch graag even verder.

Als u kijkt naar de bestuurlijke inrichting van Nederland, dan is snel duidelijk in wiens belang deze personen hebben gediend.

Ernst Kuipers en Diederik Gommers waren de afgelopen 2 jaar de spreekbuizen van de zorgverzekeraars. Dit hebben de krant en de televisie weliswaar nooit aangegeven, toch is het zo.

Ernst Kuipers was voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Diederik Gommers is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Beide heren zijn voor de zorgverzekeraars het eerste en hoogste aanspreekpunt voor het hoger medisch management. Als eerste aanspreekpunt ben je verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Je moet het naar de zorg en de maatschappij zogezegd uitleggen en verdedigen.

De zorgverzekeraars heeft u 2 jaar niet gehoord. Dat is apart, want voor 2020 hoorden en lazen we elke week wel iets van een zorgverzekeraar. Elke week. Was het niet bij het nieuws dan wel in programma’s of reclameblokken. Nu zijn ze al 2 jaar muisstil.

Daar hebben ze een hele goede reden voor. Door lockdowns, vaccins en een gesloten maatschappij, hoeven de zorgverzekeraars niet te betalen voor investeringen in de zorg.

De zorgverzekeraars hebben 2,9 miljard euro aan overdadige financiële reserves op de plank liggen (Bron: ZorgWijzer, Koen Kuiper). Dat is lekker om op te blijven zitten. Het is weliswaar gemeenschapsgeld, geld van u en mij, maar ach, de gemeenschap lost het wel op met mondkapjes, omzetverlies, psychische problemen, etc.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.‘ Zo doe je dat.

Vraag: Zou u het erg vinden als u op een gewone afdeling in het ziekenhuis een lieve, zorgzame IC-verpleegkundige aan uw bed krijgt, omdat deze verpleegkundige op dat moment even geen werk heeft op de IC? Volgens Diederik Gommers (de zorgverzekeraars) wel, want dit is het argument om niet te investeren in extra IC capaciteit.

Waarschijnlijk hebben weinig mensen daar een probleem mee. De zorgverzekeraars wel, want dat is niet goed voor de efficiëntie. Lees: niet goed voor hun portemonnee. Dan gaat er in tien jaar tijd zomaar een miljard van hun financiële reserves af. Nu kan de maatschappij het ‘probleem’ van de zorgverzekeraars oplossen.

Voor hun bewezen diensten worden Gommers en Kuipers rond deze tijd bedankt. Diederik Gommers kan gaan uitrusten op zijn boerderij. Ernst Kuipers moet nog even wachten tot hij zich op zijn landgoed kan settelen. Hij is nu minister van Volksgezondheid.

Let op: Volgens de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, gaat corona nooit meer weg.

Dat klopt, want corona is er ook altijd geweest.

Het beleid voor corona is sinds 2020 alleen veranderd. Anders zouden de zorgverzekeraars moeten gaan betalen.

Waar zal dat nieuwe beleid eigenlijk toe leiden?