Hugo de Jonge

feb 18, 2022 | Democratie in Balans

Een liefhebber van zijn naaste of een liefhebber van tirannie?

Enkele uitspraken van Hugo de Jonge op een rij:

  • ‘Ik leerde van ze (vader en moeder, red.) dat je niet voor jezelf op aarde bent, maar om betekenisvol te zijn voor anderen.’
    Bron: HP/De Tijd, Tristan Theirlynck, 03-2021.
  • ‘Ik heb het altijd als opdracht gezien om ten diepste verschil te maken in het leven van anderen’.
    Bron: Interview Algemeen Dagblad, E. v.d. Aa en J. Hoedeman, 23 december 2020.
  • ‘Het is ook een sterk element uit mijn protestantse opvoeding: je móét anderen helpen. Van betekenis zijn.’
    Bron: Interview Tijdschrift Linda, Arjan Visser, december 2021.
  • ‘Ik sta ‘aan’. Ik vind het prachtig leiding te geven aan de aanpak van de crisis.’
    Bron: HP/De Tijd, Tristan Theirlynck, 03-2021.
  • ‘Dat (rol als coronaminister, red.) voelt zwaar, maar het is ronduit prachtig om te mogen doen.’
    Bron: Algemeen Dagblad, E. v.d. Aa en J. Hoedeman, 23 december 2020.

Over zijn dochter:

  • ‘Mijn dochter gaat de laatste tijd liever niet meer met mij naar de winkel omdat ik voortdurend door mensen op straat wordt aangesproken.’
    Bron: Tijdschrift Linda, Arjan Visser, december 2021.

Over zijn vrouw Mireille:

  • ‘Mireille is mijn grootste criticaster en eindeloos supporter.’
    Bron: Algemeen Dagblad, E. v.d. Aa en J. Hoedeman, 23 december 2020.
  • ‘Daar (thuis, bij vrouw en kinderen, red.) word ik gesterkt in de overtuiging dat ik me niet moet laten afleiden door alle zijwind die kan komen in de vorm van kritiek, ….’
    Bron: LINDA, Arjan Visser, december 2021.

Het klinkt allemaal warm en vanzelfsprekend. Er zit echter ook een andere kant aan deze uitspraken.

Hieronder enkele personen die op dezelfde manier als politicus leefden of nu nog leven.

  1. Adolf Hitler: hij was zeer betekenisvol voor miljoenen andere mensen, hij maakte verschil in het leven van anderen, ten diepste, tot op de dag van vandaag. De grootste criticasters die Hitler kende, waren eindeloos supporter van zijn beleid. Waren ze dat niet, dan werden ze uit de weg geruimd. Zover er iets over de vrouw/maîtresse van Hitler bekend is, is het in ieder geval zeker dat zij tot Hitlers dood volhield dat hij het bij het rechte eind had. Een eindeloos supporter!
  2. Stalin: deze man was ook van betekenis in zijn tijd. Stalin was betekenisvol voor miljoenen mannen, vrouwen, gezinnen, dorpen, steden etc. Hij heeft zeer diep betekenis gehad in zijn land, de toenmalige wereld en tot in de huidige wereld aan toe.
  3. Kim Jong-un: dat is iemand die zeer betekenisvol is voor anderen, zelfs voor alle mensen van Noord-Korea en Zuid-Korea! Hij vindt zijn rol in het land prachtig. Hij weet als enige hoe het land, dat in crisis is, te leiden en hij vindt dat ronduit prachtig om te doen. Zijn familie is ook zijn grootste criticaster en eindeloos supporter.
  4. Nicolae Ceaușescu, Mao Zedong, Saddam Hussein, Fidel Castro, Idi Amin, ook dit zijn allemaal politici die plezier beleefden aan het betekenisvol zijn voor hun burgers. Ze hebben ten diepste verschil gemaakt in het leven van anderen. Net als Hugo de Jonge vonden ze het prachtig om te doen, vaak onafscheidelijk met hun partner als eindeloze supporter.

Om een echte dictator te kunnen zijn, heb je een periode van veel macht nodig, met een paar eindeloze supporters en jezelf moet je als onmisbaar zien. De rest van de maatschappij ga je dan bedreigen, opsluiten en angst aanjagen.

Hugo de Jonge heeft veel geluk dat hij in het vrije en democratische Nederland is geboren. Echter, als hij 50 jaar eerder in de Sovjet-Unie of in 1977 in Noord-Korea was geboren, zou hij waarschijnlijk met zijn instelling en overtuiging, massale betekenis met historische proporties hebben veroorzaakt. Hij mag dus van geluk spreken.

Een liefhebber van zijn naaste is Hugo de Jonge in ieder geval niet. Indien je de naaste liefhebt, dan laat je hem vrij. Dat heeft Hugo de Jonge in ieder geval niet gedaan. Om kwetsbaren en ouderen (die zolang de mensheid bestaat, altijd meer risico lopen in het leven) opeens te gaan beschermen, legt hij iedereen beperkingen op. Dat vindt hij prachtig om te doen.

Het protestantse geloof wordt ten onrechte door Hugo de Jonge aangehaald. Het protestantisme schrijft voor om je naaste lief te hebben. Dat is zeker niet hetzelfde als ‘je naaste móéten helpen’, integendeel. De grondslag voor het ‘móéten helpen van anderen’, ligt in het communisme en heet solidariteit.

Blijvende solidariteit en communisme kunnen niet bestaan zonder tirannie. Blijkens zijn uitspraken is Hugo de Jonge een liefhebber van tirannie met neocommunistische motieven.

UPDATE 11 maart 2022:
Het kon zijn dat Hugo de Jonge zijn dwingelandij was afgeleerd maar helaas:

Hugo de Jonge noemt dwang onvermijdelijk bij huizen van het gas halen…. (Bron: de Volkskrant, Jurre van den Berg, 10 maart 2022.)

Hugo de Jonge is een onverbeterlijke liefhebber van tirannie. Gelukkig hebben we de democratie nog!