Analyse Eurotop: Rutte verliest zijn “onderhandeling”, Duitsland en Frankrijk graaien in giftendeel.

aug 7, 2020 | Nederland in EU

Het NextGenerationEU fonds is een veelbesproken onderwerp de afgelopen weken. Eerder schreven we al een artikel over de uitkomst van de EU-top, nu twee weken later zijn er meer details bekend van Rutte zijn ‘goede’ deal. Stijgen de kosten nog meer voor Nederland?

Nu de verdeelsleutel bekend is van de giften kunnen we een mooi overzicht krijgen van de kosten voor Nederland. Het totaalbedrag aan giften is gedaald van 433 miljard euro naar 384,4 miljard euro, een daling van 11,2 procent. Nederland ontving in het oude plan 8,85 miljard euro, in het nieuwe plan ontvangt Nederland 6,43 miljard euro. Wanneer het bedrag aan giften uit het oude voorstel van elk land met 11,2 procent omlaag zou gaan zou Nederland 7,86 miljard euro ontvangen. Het Nederlandse aandeel is dus kleiner geworden in de giftenpot, in totaal is er een daling van 18,2 procent, iets wat mooi te zien is in de onderstaande illustratie.

 width=

Opvallend is dus dat alleen Frankrijk, Italië, Duitsland en Luxemburg een toegenomen aandeel hebben in de giftenpot. Duitsland krijgt 13,4 miljard euro meer, Frankrijk 7,4 miljard euro. De rest van de landen kent een daling in het aandeel, hoe kan dit? Frankrijk en Duitsland stonden het hardste te roepen om een giftenpot, nu is duidelijk geworden waarom. Terwijl de aandacht gericht was op Zuid-Europa gingen Frankrijk en Duitsland er met de buit vandoor. ‘Als twee honden vechten om een been loopt de derde ermee heen.’

 

 width=

 

Nu we de verdeling van de giften weten kunnen we een duidelijk kostenplaatje ontwikkelen. Ervan uitgaande dat de leningen terugbetaald worden door de lidstaten betaald Nederland 23,4 miljard euro voor de giften. Nederland ontvangt 6,43 miljard euro, een nettobijdrage blijft over van 17 miljard euro. Rutte heeft een extra EU-budget korting weten te bemachtigen voor Nederland van 350 miljoen extra voor een periode van 7 jaar, in totaal dus 2,45 miljard euro. Ook krijgt Nederland extra douane-inkomsten, goed voor zo’n 700 miljoen euro verdeeld over zeven jaar.

Oude voorstel Nieuwe voorstel
Kosten giftenpot – 26 miljard – 23,4 miljard euro
Ontvangsten giftenpot + 8,85 miljard euro + 6,43 miljard euro
Douane-inkomsten + 0 euro + 700 miljoen euro
EU-budget korting + 0 euro + 2,45 miljard euro
Netto-kosten 17,15 miljard euro 13,83 miljard euro

 

Netto levert de deal van Rutte ons een kostenbesparing op van 3,33 miljard euro ten opzichte van het oude plan. Dat lijkt positief, maar het had veel beter kunnen zijn. Wanneer Rutte ervoor had gezorgd dat niet Frankrijk en Duitsland er met de giften vandoor gingen maar de verdeling gelijk bleef had Nederland een extra kostenbesparing gehad van 1,43 miljard euro. Nu blijft er een kostenpost over van 13,83 miljard euro, indien de leningen worden terugbetaald. De bedragen in dit artikel gaan dan ook alleen over de giften van het NextGenerationEU fonds. Hier bovenop komen nog de leningen, het Meerjarig Financieel Kader (MFK) en de Financial Transaction Tax. Hierover kunt u de details terugvinden in het gehele artikel over de coronahulp. (Klik hier).

Het spreekwoord: waar twee (Rutte en EU) vechten om een been, loopt de derde (Frankrijk, Duitsland, Luxemburg) er mee heen is hier expliciet van toepassen. Rutte heeft opnieuw als een amateur onderhandeld. Het is een grote schande.

Lees ook: Wil de EU met migratie de natiestaten afbreken?

 

 width=

Fotocredits to him

Credits: dit artikel is tot stand gekomen met aangeleverde input door Leon Baten.